|

Невидима стена за защита от вируси

Разделителите за зали от UV-C светлина освобождават аерозолите от вируси, включително SARS-CoV-2.

Въпреки всички предпазни мерки, натоварените с вирус аерозоли в затворените помещения продължават да представляват значителен проблем. Изследователи от университета Лудвиг Максимилиан (ЛМУ) и Техническия университет – Мюнхен (ТУМ) са разработили стена от UV-C светлина. Тя може да бъде от полза и да се справи с разпространението на вируси в затворените помещения в бъдеще, без да нарушава възможността за придвижване в тях.

За откритието накратко

Екип от изследователи от Иститута по инфекциодни болести и тропическа медицина на клиниката на ЛМУ и от ТУМ в кооперация със стартъпа Smart United GmbH са разработили невидима „защитна стена“ от UV-C светина.

В публикуваното като Preprint в платформата medRxiv изследване учените са успели да докажат, че разработената от тях бариера може да намали разпространението на причинители на заболявания по въздуха в затворените помещения. Това се случва като UV-C светлината убива придвижващите се с аерозолите патогени.

Степента на защита е проверена с моделни организми. Към тях спадат E. coli, S. aureus и един коронавирус. При скорост на въздуха от 10 cm/s е постигната степен на инактивиране от 99%.

Двукомпонентна система елиминира 99% от патогените

„Нашата система може да бъде закачена на тавана като лампа, за да разделя помещенията. Така UV-C светлината свети надолу. Така патогените биват инактивирани като при защитна завеса в момента, в който се появят на повърхността на аерозола.“, обяснява д-р Андреас Визер (Andreas Wieser), специалист по микробиология, вирусология и епидемиология на инфекциите в Тропическия институт на клиниката.

Проф. Кристоф Хайш (Christoph Haisch) от катедрата по аналитична химия и химия на водата на ТУМ добавя: „Освен това, системата дезинфекцира въздуха в помещенията. Това става чрез патентования механизъм, който го засмуква и издухва в осветената от UV-C светлината зона. Така, освен чрез бариерния механизъм, се намаляват инфециозните аерозоли в помещенията“.

Сигурна защита от разпространението на вируси за големи и малки помещения

Здравният риск от UV-C светлината е намален чрез изключващи устройства. Те изключват системата в момента, в който обект или част от тялото попадне в облъчваната зона. Това прави движението в помещенията напълно свободно, тъй като облъчването се изключва и при движение.

С помощта на иновативни оптични методи се спазват изискванията за безопасна работна среда (излагане на UV лъчение и други законови ограничения). Генерирането на озон се избягва посредством иновативния източник на LED светлина и оптиката.

Защитната UV-C стена може да бъде използвана за разделяне на големи зали на по-малки „виртуали“ стаи, които да бъдат вентилационно изолирани една от друга. По този начин стената може да стане важна част от хигенните концепции за зали и сгради.

„В момента правим всичко възможно, за да направим защитната стена достъпна на пазара възможно най-бързо.“, казва Райнер Прохаска (Reiner Prohaska), изпълнителен директор на Smart United. „Успоредно с валидирането на научните данни, подготвяме производството с известни производители от автомобилната индустрия. В началото на януари ще започнем планирането на зали с първите клиенти. В началото на април ще започнем първите доставки на защитните стени до нашите клиенти – с цел да им върнем част от нормалността“.


Статията е превод на Unsichtbare Viren-Schutzwand für Innenräume

Научната публикация към нея можете да откриете тук:

Aerosol decontamination and spatial separation using a free-space LED-based UV-C light curtain
Andreas Wieser, Jessica Beyerl, Albrecht v. Brunn, Vincent Rieker, Marcus Rieker, Michael Hoelscher, Christoph Haisch, налична като препринт тук: https://doi.org/10.1101/2021.12.16.21267937

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *