|

Причината за загадъчния хепатит при деца – открита?

Аденовирус, заедно с двама „помощници“, очевидно е допринесъл за чернодробното възпаление, което в последните месеци все по-често се разпространява сред децата. Към това насочват две изследвания.

Предистория

От началото на март 2022 медици от 35 страни установиха при повече от 1000 деца неясен хепатит – някои деца починаха, други се нуждаеха от чернодробна трансплантация. Като причинител преди всичко бяха заподозрени аденовируси. Две работни групи – от Лондон и Глазгоу – затвърждават предположението, че причинител на чернодробните възпаления са аденовируси. Това те съобщават на сървъра на NHS и в платформата MedRxiv.

Причината – открита?

Двата екипа съобщават, че са установили геномът на аденоасоциираният вирус 2 (AAV2) в черния дроб и кръвта на повечето изследвани пациенти. Допълнително са установили два вируса-помощници, които подпомагат аденовирусът при проникването в чернодробните клетки и по този начин увеличават чувствителността. Предполаганият за причинител преди това аденовирус субтип 41F е изключен от възможността да е причинител.

Как?

ААV2 учените установяват с помощта на т.нар. метагеномно секвениране. За целта те са секвенцирали всички гени в кръвните и тъканни проби на засегнатите деца и са направили изследване за наличието на наследствен материал от вируси.

Ема Томсън от Центъра за вирусни изследвания в Глазгоу и нейната работна група са доказали наличието на ААV2 във всички 9 кръвни проби и 4 чернодробни биопсии, които са взети от някои от първите заболели. Тестовете на деца с други инфекции и хепатит с друг причинител били негативни. До подобен резултат достигнали София Морпоулоу от института за детско здраве при Университетския колеж в Лондон и нейният екип при изследваните при тях деца, 5 от които с нуждаели от трансплантация.

ААV2 не може да се репликира без чужда помощ. Двете работни групи обаче, откриват  съответният помощник – известните като вируси-помощници HAdV и HHV­6B. Точно последният може би преправя път на аденовируса към чернодробните клетки, предполага Томсън. Там може след това да се размножава основният вирус  така да предизвика възпалението на черния дроб.

Пред учените има още неизвестни

Защо вирусът обаче причинява това тежко протичащо заболяване по-често е все още неизвестно. Медицината познава АAV2 от почти 60 години и 4 от 5 възрастни са инфектирани в рамките на изследвания. Това се е случвало обичайно в ранното детство и почти винаги е протичало без усложнения. По принцип аденовирусите причиняват хепатит изключително рядко.

Томъсн и останали учени обръщат внимание на това, че вирусът до момента не е бил наблюдаван чрез електронен микроскоп. Към това се прибавя експерименталното потвърждаване, че вирусът наистина инфектира черния дроб и предизвиква усложнения там. Медикът Кристина Пагел от Съюза на клиничнооперативните изследователи в Лондон подчертава също, че се касае за силна корелация, но все още не окончателно доказателство. Следващи изследвания са спешно необходими.


Статията е превод на Ursache für rätselhafte Hepatitis bei Kindern gefunden?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *