|

Дълъг COVID: Нов подход за тестване

В бъдеще е възможно офталмологично изследване да покаже дали човек страда от дълъг COVID, редпективно Post COVID синдром. Екип от Техническия университет – Мюнхен (ТУМ) успя да покаже значителна зависимост между заболяването и определени промени в капилярите на окото.

Между 10 % и 35 % от засегнатите страдат дълго след пребуледуването на COVID-19 от симптоми като проблеми с дишането или умора. До момента не са известни телесни сигнали, така наречените биомаркери, въз основа на които дългият COVID може да бъде диагностициран.

Един от признаците на COVID-19 са стеснявания на кръвоностните съдове. Засегнат най-вече е ендотелът, вътрешната стена на съдовете. Въз основа на тази промяна, органите не могат да бъдат снабдявани с достатъчно кръв.

Слабо изследвани малки кръвоносни съдове

До момента са изследвани предимно големите кръвоносни съдове. „90 % от ендотелните клетки в тялото се намират в малките и най-малки капиляри. Това, което се случва с тези кръвоносни съдове при дългия COVID, е почти неизвестно“, казва проф. Кристоф Шмадерер (Christoph Schmaderer), началник на отделението по нефрология на Клиниката в дясно от Изар (Klinikum rechts der Isar), университетската клиника на ТУМ.

„Кръвоносни съдове в очите могат да бъдат показател за състоянието на малките кръвоносни съдове в цялото тяло“, казва Шмадерер. Те са лесно достъпни за изследване, необходимите методи и апарати са изпробвани и не изискват намеса в тялото.

При преглед на очите може да бъде измерен диаметърът на най-малките кървоносни съдове (в ляво) и разширението на съдовете като рекция на светлинни импулси (в дясно). Тези два белега са променени при хора с дълъг COVID. Изображение: Abteilung für Nephrologie / TUM

Капилярите се стесняват или разширяват леко

В специализирания журнал „Angiogenesis“ Шмадерер, ко-ръководителя на изследването д-р Тимон Кухлер (Timon Kuchler) и техният екип описват своите резултати. Две стойности са показали особено голяма връзка с дългия COVID. От една страна, артериолите (най-малките артерии) на засегнатите са значително стеснени при сравнение с контролната група. От друга страна, вениолите – но не и артериолите – показват изменена реакция към светлинни дразнения. При осветяване с мигаща светлина, кръвоносните съдове се разширяват. При пациентите с дълъг COVID тази реакция е значително по-слаба.

Колкото повече показатели за вирусна инфекция (бел. прев. – ендотелната тъкан бива засегната и при други вируси като вируса на Епщайн-Бар, цитомегаловирус и други) се изследват, толкова по-ясно се очертават измененията. Продължителни възпалителни реакции са предполагаемо допълнителен важен фактор за дългия COVID.

Необходими са още изследвания

Проучването е проведено само с 41 болни участници в една клиника, което го прави сравнително малко. Поради тази причина не може да се направи достатъчно надежден тест за дълъг COVID въз основа на резултатите. От гледна точка на изследователите са необходими още проучвания за верифициране на резултатите. „Аз съм убеден, че въз основа на нашите резултати може да бъде изработен инструмент за сигурна диагностика на дълъг COVID“, казва Кристоф Шмадерер. „Ние предполагаме, че микроциркулацията е ограничена не само в очите, но и в други части на тялото. Това може да направи метода особено подходящ за оценка на ефективността на бъдещи терапии за дълъг COVID“, допълва той.


Статията е превод на Neuer Ansatz für Test auf Long Covid

Повече информация за изследването може да получите от публикацията в Angeogenesis:

Kuchler, T., Günthner, R., Ribeiro, A. et al. Persistent endothelial dysfunction in post-COVID-19 syndrome and its associations with symptom severity and chronic inflammation. Angiogenesis (2023). https://doi.org/10.1007/s10456-023-09885-6

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *