| |

Кръстосаната ваксинация е ефективна

Комбинацията от ваксините на AstraZeneca и BioNTech/Pfizer защитава особено добре – дори срещу вирусни варианти.

Постоянната комисия за ваксинации (STIKO) в Германия препоръчваше на хората, които вече са получили първата си доза ваксина от препарата на AstraZeneca, да бъдат ваксинирани с иРНК-ваксина като тази на BioNTech/Pfizer от риск-полза съображения. Тази препоръка се базира на изследователска работа, която по това време се е намирала в стадии преди публикуване в научно списание. Сега, в специализираното списание Nature Medicine, са публикувани резултатите от изследване на проф. д-р Рейнхолд Фьорстер (Reinhold Förster), ръководител на Института по имунология, и проф. д-р Георг Бехренс (Georg Behrens) от Клиниката по ревматология и имунология в Медицинския университет в Хановер.

Проф. Бехренс (ляво) и проф. Фьорстер в Института по имунология в МУ-Хановер с флакони с ваксина на производителите BioNTech/Pfizer и AstraZeneca. Copyright: Karin Kaiser / MHH.

Работата води до заключението, че подобно кръстосано ваксиниране е по-ефективно срещу SARS-CoV-2 инфекция от двукратно ваксиниране с ваксината на AstraZeneca и дори действа по-ефективно срещу вирусните варианти. Учените са изследвали имунния отговор в кръвни проби от 175 доброволци в изследването, от които една трета са се решили на втора ваксина с AstraZeneca след първата, а две трети са избрали BioNTech/Pfizer. В изследването са взели участие заети в университета.

Силен имунен отговор и повече защита от вирусни варианти

„Ваксинирането с втора доза от препарата на BioNTech/Pfizer води до значително по-силен имунен отговор от това с ваксината на AstraZeneca“, съобщава проф. Фьорстер: След кръстосаното ваксиниране се наблюдава 11,5-кратно увеличение на някои защитни антитела (Anti-S-IgG), за сравнение при ваксинираните само с AstraZeneca увеличението е само 3 пъти. Такива промени се наблюдават и при други антитела (Anti-S-IgA), както и при Т-клетките. Качеството на антителата и Т-клетките след кръстосаното ваксиниране също било по-високо. Антителата не позволават на вируса да влезе в клетките. Т-клетките унищожават инфектираните клетки и предизвикват други имунни реакции. „Общият ефект на кръстосаната ваксинация е подобен на ефекта, който се наблюдава при напълно ваксинираните само с BioNTech/Pfizer.“, казва проф. Бехренс. Въпреки това, имунният отговор при ваксината на AstraZeneca е висок и ваксината остава една от важните части в борбата с COVID-19.

Друго решително предимство на кръстосаната ваксинация е това, че тя – според определените в лабораторията стойности – защитава по-силно от алфа, бета и гама варианта. За разлика – имунният отговор след двойна ваксинация с AstraZeneca остава слаб. „Ни проверяваме и ефективноста върху делта варианта, чиято част от новите инфекции в Германия към 15 юли възлиза на коло 6%“, казва проф. Фьорстер. „Двойната ваксинация с ваксината на BioNTech/Pfizer, както вече е известно от други изследвания, защитава също толкова добре от споменатите четири варианта“.

Добри основи за последователността на ваксинацията

„Ние трябва още сега да премислим каква ще бъде ситуацията с имунитета в късното лято и есента и въз основа на тази ситуация да решим кои групи ще се нуждаят от трета ваксина и с коя ваксина те трябва да бъдат ваксинирани“, казва проф. Фьорстер. „Нашето изследване, заедно с работата на други изследователски институти, поставя добри основи за препоръка относно последователността на ваксинацията. За опреснителна ваксинация може да се използва целенасочено друга ваксина – за да може например да се реагира на нови мутации, които магат да се разпространят по всяко време“, допълва проф. Бехренс.

Партньори и финансиране

Изследването е финансирано в рамките на Немския център за инфекциозни изследвания (DZIF), клъстъра за върхови постижения RESIST, от профинция Долна Саксония, федералното министерство за образование и изследвания и Изследвотелския център за сътрудничество 900.


Статията е превод на MHH-Studie zu SARS-CoV-2: Kreuzimpfung schützt effektiv

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *