| | |

Нова терапевтична ваксина срещу хронична левкемия в тестване

Медиците от Тюбинген започват проучване с индивидуално разработена имунотерапия срещу рак на кръвта.

Хроничната лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) е най-често срещаната левкимична болест при възрастните, която въпреки че в повечето случаи протича бавно, но към момента не се лекува напълно. В Звеното за клинично сътрудничество „Транслационна имунология“ при Университетската клиника и Медицинския факултет в Тюбинген започва първа фаза на клинично проучване, при което се изпитва ваксина с цел този вид често срещана левкемия при възрастни да стане лечима. Идеята за това, активната съставка и терапията са разработени в Еберхард Карлс университет Тюбинген, а финансирането е осигурено от Медицинския факултет.

Възможностите за лечение на ХЛЛ се подобриха през последните години след въвеждането на нови целеви вещества. Въпреки това, в повечето случаи след лечението остава някоя клетка на левкемията, която може да доведе до рецидив на заболяването. Лекари и учени от Тюбинген проучват възможността за унищожаване на тази останала клетка с помощта на т. нар. пептидна ваксина. Пептидите са къси протеини, които се намират по повърхността на туморните клетки и биват разпознавани от имунната система, по-специално от Т-клетките. Това прави възможно разпознаването на „чужди“ клетки от имунната система и съответно тяхното елиминиране. Ако такива пептиди се инокулират заедно с подходящ имуностимулатор, така наречения адювант, Т-клетките могат да бъдат специфично активирани срещу туморни клетки. „В нашето изследване създаваме индивидуална ваксина за всеки пациент, която се съобразява със спецификите на съответните левкемични клетки и е съставена от осем различни пептида“, обяснява ръководителката на проучването д-р Джулиан Валц, „Тази ваксина се прилага на пациентите след приключване на стандартното лечение“.

Какво представлява терапевтичната ваксинация?

Противно на класическите ваксинации срещу инфекциозни заболявания, които имат за цел да предотвратят заболяване, терапевтичното ваксиниране срещу рак се използва при пациенти, които вече страдат от туморно заболяване и има за цел да насочи имунната система срещу туморните клетки.

Разработването на собствени ваксини в Тюбинген

Индивидуализираната ваксина се произвежда в лабораторията за пептидни активни съставки при спазване на т. нар. добри производствени практики на университетската клиника в Тюбинген. Адювантът XS15, използван за изследването на ваксината, също е разработен от учени в Тюбинген. „В нашите първи предклинични и клинични изпитания с XS15 наблюдавахме силен Т-клетъчен отговор срещу туморни пептиди“, добавя Джулиан Валц. Учените не очакват сериозни странични ефекти, тъй като ваксината е създадена специално „за нуждите“ на левкемичните клетки.

Информация за изследването:

Първата фаза на проучвания за индивидуалната пептидна ваксина за пациенти с ХЛЛ се провежда в университетскта клиника на университета в Тюбинген от Звеното за клинично сътрудничество „Транслациионна имунология“, както и в болницата „Робърт Бош“ в Щутгарт.

Могат да участват възрастни пациенти с ХЛЛ, която изисква лечение и при които е планирано лечение с BTK-инхибитор Ibrutinib. Лечението с Ibrutinib може да се проведе другаде, например от местен хематолог. Преди започването е необходимо еднократно изследване на ХЛЛ-клетките на пацентите в един от двата центъра на проучването. Там се взема кръв от пациента и в лаборатория се анализират левкемичните клетки за отделните им антигени, за да бъде изработена подходяща ваксина. След това назначение може да се осъществи планираната стандартна терапия с Ibrutinib. Между шест и осем месеца след началото на терапията с Ibrutinib, когато болестта ХЛЛ е достатъчно потисната, персонализираната ваксинация се извършва паралелно с продължаването на терапията с Ibrutinib.

Правят се общо 3 ваксинации с интервал от 4 седмици между всяка и последващо 6-месечно наблюдение.


Статията е превод на Neuer therapeutischer Impfstoff gegen chronische Leukämie wird erprobt Tübinger Mediziner starten Studie mit eigenentwickelter individualisierter Immuntherapie gegen Blutkrebs | Universitätsklinikum Tübingen (uni-tuebingen.de)

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *