|

Рискът от COVID-19 се увеличава с полените

Летят ли много полени във въздуха на открито, увеличава се рискът от инфектиране със SARS-CoV-2. Това показва международен екип под ръководството на учени от Техническия университет Мюнхен (ТУМ) и Центъра Хелмхолц Мюнхен в широко проучване. Хората от високорисковите групи биха могли да се предпазят като наблюдават прогнозата за полени и носят маска с прахов филтър.

Избухването на пандемията през пролетта на 2020 година в северното полукълбо изглежда съвпада с времето на полет на полените. Това наблюдение бива прието от интернационалния екип като възможност за широкообхватно изследване: учените искат да разберат дали има връзка между концентрацията на полени във въздуха и инфектирането със SARS-CoV-2.

Полените като фактор на околната среда повлияват значително степента на заразяване

Под ръководството на първия автор Атанасиос Дамиалис (Athanasios Damialis), екипът на Катедрата по екологична медицина в ТУМ събра данни за концентрациите на полени във въздуха, за метеорологичните условия и за броя на инфекциите със SARS-CoV-2 – предвид биват вземани вариациите в процента на инфектираните от ден на ден или общия брой на положителните тестове. В своите изчисления учените включват и гъстотата на населението и ефектът на локдауните. 154-мата изследователи са анализирали данните за полени от 130 станции, разположени в 31 държави на 5 континента.

„Носенето на маски с филтър за прах при висока концентрация на полени може да държи полените и вируса еднакво далеч от дихателните пътища“, казва проф. Клаудиа Траилд-Хофман (Claudia Traild-Hoffmann).

Екипът показва, че пренасяните с вятъра полени могат да обяснят средно 44% от вариациите в степента на заразяване – тук понякога обаче роля играят и влажността и температурата на въздуха. На места без локдаун степента на заразяване се увеличава със средно 4% при увеличаване на полените със 100 на куб. м. Например в някои германски градове в периода на изследването се на моменти се достига концентрация от 500 полена на куб. м. – което общо е довело до повишаване с 20% на степента на заразяване. В областите, в които е имало въведен локдаун, степента на заразяване се намалява двойно при сравними концентрации на полени във въздуха.

Полените отслабват защитните сили на организма

Полените отслабват защитните сили на организма. Причината – когато полените летят, защитата на организма реагира по-слабо на вирусите в дихателната система, отговорни за настинки и хрема. Когато вирусът навлиза в тялото, инфектираните клетки обикновено продуцират сигнален протеин – при SARS-CoV-2 също. Тези така наречени антивирусни интерферони призовават съседните клетки да засилят антивирусната си защита, за да държат натрапниците под контрол. Освен това се активира балансиран възпалителен отговор за борба с вирусите.

Когато при висока концентрация на полени във въздуха заедно с вирусите биват вдишани и полени се продуцират по-малко такива антивирусни интерферони. Също лечебният възпалителен отговор бива повлиян. При много летящи полени е възможно покачването на заболяванията на дихателната система – това важи и за COVID-19. Тук няма роля това дали засегнатият човек има алергия към дадените полени или не.

„Човек не може да избегне излагането на полени“, казва д-р Щефани Гилс (Stefanie Gilles). „Хората, които принадлежат на високорисковите групи трябва да бъдат информирани за това, че повишените концентрации на полени във въздуха ги правят по-податливи на вирусни инфекции на дихателните пътища“. Анастасиос Дамиалис подчертава „При разглеждане разпространението на SARS-CoV-2, предвид трябва да бъдат вземани и фактори на околната среда, като полените. Знанието за тези ефекти отваря нови пътища пред превенцията и смекчаването на COVID-19“

Маските с филтър за прах предпазват

Какво могат да направят хората, които принадлежат към рисковите групи, за да се предпазят? Последният автор Клаудия Трайдл-Хофман, професор по екологична медицина, съветва да се следи прогнозата за полените за следващите няколко месеца. Тя казва: „Носенето на маски с прахови филтри, когато концентрацията на цветен прашец е висока, може да задържи далеч вируса и полените от дихателните пътища“.


Статията е превод на Covid-19-Risiko steigt bei Pollenflug – TUM

Повече информация (на английски):

  • A. Damialis, S. Gilles et. al.:

Higher airborne pollen concentrations correlated with increased SARS-CoV-2 infection rates, as evidenced from 31 countries across the globe; Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), March 2021; DOI: 10.1073/pnas.2019034118

  • S. Gilles, C. Blume et al.:

Pollen exposure weakens innate defense against respiratory viruses.; Allergy. March 2020, 75(3):576-587.; DOI: 10.1111/all.14047

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *