| |

CoVac-1 във втора фаза!

Разработването на ваксината CoVac-1 продължава във втора фаза. Фокус на изследванията са раковоболните пациенти и тези с имунодефицит.

Общо за изследването

В университетската клиника на Тюбинген стартира клиничното изпитване на собствената ваксина срещу SARS-CoV-2, разработена специално за пациенти с недостиг на антитела. Ваксината се стреми да предизвика клетъчен имуен отговор чрез Т-клетките. Противно на всички останали ваксини, CoVac-1 активира Т-клетките не само срещу спайк протеина на SARS-CoV-2, но и срещу множество други части на вируса, което не позволява развиването на резистентност чрез мутанти. Финансираното от Федералното министерство за образование и изследвания проучване се базира на работата на д-р Джулиан Валц в Отдела за сътрудничество Транслационна имунология.

Множесттво проучвания в последните месеци показаха, че пациентите с имунна слабост – както с вроден имунен дефект, така и раковоболните – са застрашени от по-висок риск за тежко протичане на COVID-19. Актуални резултати показват, че пациентите от тази група не успяват да развият достатъчна имунна защита с до момента одобрените ваксини. Поради това цел на проучаването е, специално в тези групи, които не развиват никакъв или недостатъчен имунен отговор след инфекция или ваксинация, да генерира широк и силен Т-клетъчно медииран имунен отговор срещу SARS-CoV-2 и по този начин да даде възможност за защита срещу COVID-19. Изследването стартира първоначално в Тюбинген, но ще се проведе и в университетските клиники в Берлин и Франкфурт.

Разработването и досегашният опит с CoVac-1

Това, че Т-клетките имат значителна роля за заболяването от COVID-19 както при здрави, така и при раковоболни пациенти, бе подкрепено с множество научни публикации от работната група на Джулиан Валц. Тези изследвания са само основата за клиничните изпитвания. В рамките на научната работа, в кръвта на хора, преболедували COVID-19, са идентифицирани пептидите, които са от особено значение за разпознаването и дълготрайната защита – специално срещу SARS-CoV-2 – чрез Т-клетките. „И точно тези пептиди, за които знаем, че имат решаваща роля за дълготрайния имунитет след прекарване на инфекция от SARS-CoV-2, се използват в CoVac-1“, обяднява Джулиан Валц. CoVac-1 вече беше използвана в изследване с здрави пробанти от 18 до 80-годишна възраст и успя да докаже изключително мощно активиране на Т-клетъчния отговор срещу SARS-CoV-2 с много добра поносимост.

Имунната терапия срещу рак като пример

Идеята за такъв тип ваксина идва от имунната терапия срещу рак, една от основните области на работа на имунолозите от Тюбинген. Екипът на проф. д-р Ханс-Георг Раммензее от години работи върху разработването на така наречените пептидни терапевтични ваксинации при раково болни пациенти. „Пептидите са къси протеини, които се намират по повърхността на туморната клетка, но също така и върху клетките на имунната система, които са се срещнали с вирус и по-конкретно в този случай Т-клетките“, обяснява Ханс-Георг Раммензее биологичния процес, „това помага на имунната система да разпознава „чуждите“ клетки и да ги елиминира“.

Когато такива пептиди биват инжектирани с подходящ имунен стимулатор, така наречения адювант, Т-клетките могат да бъдат насочени към туморните клетки, но също така и срещу такива, заразени с вируса. Използваният за изследването на ваксината адювант XS15, също е разработен от изследователи, ръководени от Ханс Раммензее заедно с базираната в Тюбинген компания EMC Microcollections GmbH – първоначално за ваксинации срещу рак.

Собствено производство на ваксини в университетската клиника на Тюбинген

Ваксината, която се състои от повечето идентифицирани SARS-CoV-2 пептиди, се произвежда в лабораторията за пептидни активни съставки при спазване на т. нар. добри производствени практики на университетската клиника. Там също се основават на дългогодишния опит за производство на ваксини за раково болни, използвани в множество клинични изследвания.

Търсят се доброволци

В изследването, финансирано от Федарлното министрество за образование и изследвани и Министреството за наука, изследвания и култура на Баден-Вюртемберг могат да вземат участие пациенти с вроден или придобит В-клетъчен дефект, респективно и с липса на антитела. Тук принадлежат преди всичко и пациентите с левкемия или лимфомни заболявания, които поради своето заболяване са развили дефицит на имуноглобин.

Проучването включва среща за скрининг, среща за ваксинация и шест последващи срещи в рамките на период от шест месеца.

Можете да вземете участие в клиничните изпитания като доброволец. Повече информация на: CoVac-1 – Covid-19 Studie | Universitätsklinikum Tübingen (uni-tuebingen.de)


Статията е превод на Neuartiger Impfstoff gegen SARS-CoV-2 speziell für Patienten mit Krebserkrankungen und Immunschwäche in Erprobung Entwicklung des Impfstoffes CoVac-1 geht in die zweite Phase | Universitätsklinikum Tübingen (uni-tuebingen.de)

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *