|

Познати лекарства помагат срещу SARS-CoV-2

Лекарства за панкреас потискат активатори на SARS-CoV-2, идентифицирани в горните дихателни пътища.

COVID-19 и лекарствата

Нови медикаменти за лечение на COVID-19 към момента не са налични. Преразпределението на вече съществуващи лекарства може да съкрати пътя за откриване на лечение на заболяването, тъй като те вече са позволени за приложение при хора. Лекарството Камостат (Camostat) може да бъде подходящо. Camostat действа антивирусно, тъй като потиска протеазата TMPRSS2, която е необходима на SARS-CoV-2 за да навлезе в клетките. До момента не беше известно дали вирусът се нуждае и от други TMPRSS2-свързани протеази за „нахлуването“ и дали в такъв случай те биха могли да бъдат блокирани от Camostat. Освен това, неизвестно бе дали метаболитни продукти от лекарството потискат вируса.

SARS-CoV-2 се прикрепя към човешките клетки чрез свързването на псвоя Спайк протеин към клетъчния протеин ACE2. След това вирусът използва клетъчни ензими като протеазата TMPRSS2 с цел да активира Спайк протеина, за да слее обвивката си с клетъчната мембрана и по този начин да влезе вътре в клетката.

Международен екип, ръководен от Маркус Хофман (Markus Hoffmann) и Щефан Пьолман (Stefan Pöhlmann) от Германския център за примати – Лайбниц институт за изследване на примати (ГЦП) показва, че SARS-CoV-2 използва повече от една TMPRSS2-свързана протеаза за да инфектира. Те са на разположение на вируса за разпространение в горните дихателни пътища и биват потиснати и от Camostat. Освен това, учените успяват да докажат, че Camostat е способен да попречи на разпространението на вируса в белодробната тъкан и че метаболитният му продуктът, GBPA, има антивирусно действие. Резултатите показват, че разработването на Camostat и свързаните с него инхибитори за терапия при COVID-19 трябва да бъде допълнително усъвършенствано.

SARS-CoV-2 и клетъчната протеаза TMPRSS2

Тъй като SARS-CoV-2 може да прониква в белодробните клетки, вирусът трябва да бъде активиран чрез клетъчната протеаза TMPRSS2. Активните вещества Camostat и Нафамостат (Nafamostat), които в Япония са използвани за лечение на възпаление на панкреаса, блокират протеазата TMPRSS2 и така потискат SARS-CoV-2.

Международният екип от изследователи, ръководен от инфекционистите Маркус Хофман и Щефан Пьолман от ГЦП доказва, че SARS-CoV-2 може да използва повече TMPRSS2-свързнаи протеази, сред които TMPRSS11D и TMPRSS13. Те са на разположение на вируса при неговото размножаване в горните дихателни пътища и биват потискани от Camostat. Следователно не е възможно SARS-CoV-2 да избегне антивирусния ефект на Camostat, като използва свързани протеази вместо TMPRSS2.

Лекарствата за лечение на панкреатично възпаление Camostat и Nafamostat потискат размножаването на SARS-CoV-2 в дихателните пътища. За активирането на Спайк протеина си, вирусът може да използва TMPRSS2 протеазата и свързани с нея протеази, като например TMPRSS11D и TMPRSS13. Тези алтернативни активатори имат различно разпределение в дихателните пътища на човека. Тъй като панкреатичните лекарства Camostat (и неговият продукт на разграждане GBPA) и Nafamostat също блокират тези ензими в допълнение към TMPRSS2, не е възможно SARS-CoV-2 да избегне антивирусния ефект на Camostat чрез преминаване към протеази TMPRSS11D или TMPRSS13.
Изображение: Маркус Хофман

В други изследвания учените успяват да покажат, че основният продукт от разпадането на Camostat, GBPA, блокира TMPRSS2 протеазата, респективно инфектирането със SARS-CoV-2. „Camostat се превръща в GBPA в тялото за много кратко време. Следователно е от решаващо значение, че успяхме да покажем, че GBPA има и антивирусен ефект“, обяснява обяснява Стефан Пьолман, ръководител на отдела по Инфекциозна биология. Маркус Хофман, първи автор на изследванията допълва: „Въз основа на нашите проучвания предполагаме, че GBPA може да има антивирусен ефект при пациенти. Въпреки това, за ефективно лечение на COVID-19, може да се наложи Camostat да се прилага в по-висока доза, отколкото за лечение на възпаление на панкреаса“.

Първи резултати, партньори и финансиране

Инхибирането на SARS-CoV-2 от Camostat първоначално е показано само в белодробната клетъчна линия Calu-3. Участието на Армин Браун (Armin Braun) от Fraunhofer ITEM в Хановер и Дани Йонигк (Danny Jonigk) от Института по патология към MHH в проучването дава възможност да се анализира антивирусният ефект на Camostat в реална белодробна тъкан. Camostat и GBPA инхибират SARS-CoV-2 инфекцията на белодробната тъкан, а активното вещество Nafamostat показва дори по-силен антивирусен ефект от Camostat/GBPA. Поради това в проекта RENACO (Пренасочване на нафамостат мезилат за лечение на COVID-19), финансиран от Федералното министерство на образованието и научните изследвания (BMBF), инфекциозните биолози от ГЦП ще проверят, заедно с Армин Браун, как може да бъде въведен Nafamostat директно в белите дробове за допълнително увеличаване на ефекта му.

„Нашите резултати относно антивирусните ефекти на Camostat и GBPA са от значение за  лечението на COVID-19. TMPRSS2 също играе важна роля при други респираторни инфекции. Camostat също може да се използва успешно за лечение на грип “, казва Маркус Хофман.


Статията е превод на Deutsches Primatenzentrum: Helfen bekannte Medikamente gegen das SARS-Coronavirus-2? (dpz.eu)

Повече информация (на английски език): Hoffmann, M et al. (2021). Camostat mesylate inhibits SARS-CoV-2 activation by TMPRSS2-related proteases and its metabolite GBPA exerts antiviral activity. EBioMedicine, DOI: 10.1016/j.ebiom.2021.103255

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *