Атеросклероза: Каква е ролята на имунната система?

Медици от Лудвиг Максимилиан университет (ЛМУ) показват как влияят сигнални протеини в имунните клетки на атеросклерозата.

Атеросклерозата принадлежи към най-честите причини за смърт в Германия. Във вътрешният стенен слой на артериалните кръвоносни съдове се отлагат холестерол и други мазнини и ги стесняват. Това може да ограничи кръвния поток и да причини сърдечен инфаркт или инсулт. За лечение лекарите разчитат на понижаване на липидите, често посредством статини. Въпреки това, тези медикаменти намаляват риска от кардиоваскуларни заболявания само при 35 до 40% от засегнатите. Около 60% продължават да са застрашени. Имунната система може да даде нови отправни точки, тъй като атеросклерозата е свързана с хронични възпалителни процеси. Екип около проф. Естер Лутгенс (Esther Lutgens) и д-р Дороти Атцлер (Dorothee Atzler) от клиниката на ЛМУ разгада важна стъпка в свързаната имунна реакция.

Имунните терапии като нова стратегия при атеросклероза

Както изследователите от Института за профилактика и епидемиология на заболяванията на кръвообращението и Амстердамския университет показаха, така наречената ос CD40L/CD40 би могла да бъде доста обещаваща целева структура за предотвратяване на атеросклерозата. Мембранният протеин CD40L се произвежда от специални клетки на имунната система и е мястото за свързване на протеина CD40 от антиген-презентиращите клетки. Въпреки това CD40L, в зависимост от това кои клетки са участващи, има различни задачи в тялото. Учените от ЛМУ са изследвали само специални Т-клетки и тромбоцити в модел с животни и са могли да установят, че предразположени към атеросклероза мишките с дефицит на CD40L в определени Т-клетки отделят по-малко интерферон-гама от тези без такъв дефицит.

Т-клетка на мишка, при която липсва т. нар ос CD40L/CD40 © LMU Klinikum

Интерферон-гама от своя страна е протеин, стимулиращ имунната система. В генетично модифицирани мижки с дефицит на CD40L учените откриват малки, стабилни атеросклеротични плаки. Потискането на CD40L може съответно да направи отлаганията в кръвоносните съдове по-стабилни и така да възпрепятства сърдечния инфаркт. Същите находки за защита посредством недостиг на CD40L се наблюдават и при мишки с недостиг на CD40 в дендритните клетки (1). Дефицитът на CD40L при тромбоцитите не влияе на атеросклерозата. Въпреки това, свързаните с атеросклероза кръвни съсиреци са по-редки.

„Нашите резултати се дължат на различни, специфични клетъчни функции на CD40L/CD40 при атеросклерозата, което има влияние върху терапевтичните стратегии, насочени към този сигнален път.“, казва Лутгенс. Нейният екип продължава да изследва ефектите на CD40 и CD40L при различни клетъчни типове. Тяхната цел е да разработят нови медикаменти, които са специфично насочени към тези протеини. Това биха могли да бъдат малки молекули или антитела с две свързващи части.


(1) дендритни клетки – кръстени са на тяхната форма; представляват левкоцити с основна роля в имунния отговор


Статията е превод на Atherosklerose: Welche Rolle spielt das Immunsystem? – LMU München

Повече информация по темата: Michael Lacy et al: Cell-specific and divergent roles of the CD40L-CD40 axis in atherosclerotic vascular disease. Cell-specific and divergent roles of the CD40L-CD40 axis in atherosclerotic vascular disease | Nature Communications

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *