|

Нов бърз тест за откриване на антитела

Резултат в рамките на само 12 минути – нова тестова методика, превъзхождаща метода ELISA – „основен момент в развитието на имунологичната диагностика“.

Интернационален научен екип от университетите Парана (Бразилия) и Тюбинген (Германия) разработи бърз тест, който в рамките на минути открива антитела срещу SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, в кръвта. Както докладват учените в специализираното списание ACS Sensors, новооткритието може да бъде използвано без скъп инструментариум поради неговия прост механизъм на измерване и това го прави подходящ за мобилни станции за тестване или за лаборатории в не чак толкова добре развити икономически региони. Новият метод за диагностика е чувствително по-бърз от така наречения метод ELISA, който от десетилетия е златният стандарт в лабораторната диагностика на антитела.

Провеждане и метод на работа

„Само малко количество проба е необходимо за теста: точно една капка, съдържаща 2 микролитра серум върши работа“, казва първият автор на изследването проф. Лучано Ф. Уерго (Luciano F. Huergo) от университета Прана: „Също така е възможно да бъде използвана цяла кръв, тоест необходимото разделяне на кръвта на разтворимите ѝ съставки да бъде прескочено при диагностицирането“. Това прави възможно използването на теста директно в стационарните пунктове за тестване и в тези за грижи. „Една напълно оборудвана лаборатория и използването на специални устройства не са необходими за диагностиката. Освен това, общото време за реакция е 15 пъти по-кратко от това при класическия тест ELISA. По този начин стотици проби могат да бъдат тествани в рамките на няколко часа“, допълва проф. Уерго.

Новият метод за тестване се базира на магнитни наночастици, които са покрити с вирусни антигени. За провеждането се поставя кръв или кръвен серум върху повърхността на теста. След около 2 минути наночастиците биват изплакнати и третирани с реагент за проявяване. В случай, че кръвната проба съдържа антитела срещу коронавируса, цветът се променя. Докато при традиционните ELISA тестове резултатът е на лице след около 3 часа, новият метод се нуждае от само 12 минути според изследването.

Сравнение между класически ELISA и ELISA с магнитни наночастици.

  • (а) Серумът от отрицателни контроли и положителните случаи на COVID-19 са анализирани с помощта на магнитни наночастици и класически ELISA.
  • (b) Корелация между OD, получен с класически ELISA срещу наночастици.
  • (c) OD, получен с помощта на класическа ELISA и с наночастици.
  • (d) Стойности на OD, получени с помощта на ELISA с магнитни наночастици, приготвени от различна група оператори и различна кохорта от проби, извършени в Германия.
  • (e) Корелация на флуоресцентен сигнал от Megaplex спрямо OD от магнитни наночастици ELISA.

И двете системи изследват IgG срещу SARS-CoV-2 N протеин.

Може да се използва както при тежко болни, така и при възстановяващи се

Антителата срещу коронавируса SARS-CoV-2 се образуват в общия случай между 11 до 16 дни след поява на симптомите. Някои пациенти образуват антитела в концентрации, необходими за откриване още в рамките на 2 до 4 дни след поява на първите симптоми. Така имунологичните тестове могат да бъдат използвани като допълнителни инструменти за идентификация на пациенти в напреднала фаза на заболяването COVID-19 или пациенти, които са дали фалшиво отрицателен резултат при PCR анализа.

„Нашият метод се представя много по-добре от метода ELISA, особено при проби с по-ниски концентрации на титъра на антителата“, казва проф. Карл Форхамър (Karl Forchhammer) от интерфакултетния Институт по микробиология и инфекциозна медицина на университета Тюбинген. „Методът работи със сензитивност от 87% и специфичност от 99% на тестваните проби“. Дори с невъоръжено око могат да се видят положителните и отрицателните резултати. С използването на допълнителни инструменти, например четци на микроплаки, прецизността на теста може да бъде увеличена. „Друга положителна страна пред ELISA метода е това, че цветният резултат е директно пропорционален на концентрацията на антитела. С други думи, новият метод дава данни за количеството антитела, а не само за тяхното присъствие или отсъствие“ – казва проф. Уерго.

Приложим и при други заболявания

Изследването показва, че новият метод може да бъде приспособен за серологичното диагностициране на други заболявания. Проф. Уерго казва, че откритието има потенциалът да замести използваният от 1970-те метод ELISA: „Ние вярваме, че тази техника е основен момент в развитието на имунологичната диагностика“. В научната литература няма доклади за имунологичен тест за COVID-19, който толкова бързо, с толкова висока точност и преди всичко намалени разходи да дава информация.

Подходящ за развиващите се страни

Авторите и авторките на изследването предполагат, че в бъдеще новият метод може да се предлага на съпоставими разходи с метода за диагностика ELISA. „Тестът се нуждае от минимален инструментариум при всички фази на производството и трябва да бъде оценен с голямо количество проби за масово производство. Ние вярваме, че нашият бърз и количествен тест за откриване на антитела срещу SARS-CoV-2 може да помогне за проследяването на случаите от COVID-19, особено в развиващите се страни като Бразилия, които не могат да си позволят лукса да правят редовна PCR-диагностика в рамките на здравното обгрижване“, казва д-р Калед Салим (Khaled Selim), ръководител на германския екип в университета Тюбинген.

Технологията е на разположение за научни партньорства, партньорства за развитие и иновации при Агенцията за иновации на университета Прана, която притежава правните и патентни права.


Статията е превод на Neuer Schnelltest zum Nachweis von Corona-Antikörpern entwickelt

По-подробна информация в статията:

Luciano F. Huergo, Khaled A. Selim, Marcelo S. Conzentino, Edileusa C. M. Gerhardt, Adrian R. S. Santos, Berenike Wagner, Janette T. Alford, Nelli Deobald, Fabio O. Pedrosa, Emanuel M. de Souza, Meri B. Nogueira, Sônia M. Raboni, Dênio Souto, Fabiane G. M. Rego, Dalila L. Zanette, Mateus N. Aoki, Jeanine M. Nardin, Bruna Fornazari, Hugo M. P. Morales, Vânia A. Borges, Annika Nelde, Juliane S. Walz, Matthias Becker, Nicole Schneiderhan-Marra, Ulrich Rothbauer, Rodrigo A. Reis, and Karl Forchhammer. Magnetic Bead-Based Immunoassay Allows Rapid, Inexpensive, and Quantitative Detection of Human SARS-CoV-2 Antibodies. 
ACS Sens, January 26, 2021; https://doi.org/10.1021/acssensors.0c02544

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *